Условия за доставка

ДОСТАВКА 

Заявената за покупка стока се доставя чрез куриер на посочения от Потребителя адрес за доставка, освен в почивни дни и официалните празници, когато поръчки не се доставят.

При натоварване на куриерската мрежа е възможно забавяне на доставката, за което PARTILINO.COM ще Ви информира.

Не се обаждаме за потвърждение на поръчката, освен ако има нужда от някакво уточнение за артикулите в поръчката или на данните за доставка.

Получаването на съобщение „поръчката ви е приключена“ на пощата, която сте въвели при поръчката, означава, че тя е обработена и ще бъде предадена на куриера същия ден.

Поръчки се обработват в работни дни.

Екипът ни се старае да обработи и изпрати поръчките Ви възможно най-бързо. Но в зависимост от натовареността и времето на получаването на поръчката, срокът за предаване на куриера варира от изпращане същия ден до изпращане на следващия работен ден.

Ако поръчката Ви е спешна, оставете информация, кога най-късно е необходимо да пристигне в полето “ Коментари по поръчката“, за да можем да преценим, дали е възможно да изпълним крайния срок за доставка!

Продуктите се изпращат и доставят чрез куриерска фирма „ЕКОНТ“, “ Спиди“ или „Лео Експрес“.

Доставката до офис на „Спиди“ е с фиксирана цена от 4.50 лв. Разходите за такса наложен платеж се поемат от нас. Време за доставка: на следващия работен ден, след изпращането.

Доставката до офис на „Еконт“ е с фиксирана цена от 6 лв. Разходите за такса наложен платеж се поемат от нас. Време за доставка: на следващия работен ден, след изпращането.

Доставката до посочен адрес е с фиксирана цена от 5.40 лв. Изпращаме с куриер “ Лео Експрес“. Разходите за такса наложен платеж се поемат от нас. Време за доставка: 1-3 работни дни, според графика и натовареността на куриера , с изключение на адреси в малки населени места, където извършват доставки само в определен

Възможно е да изпратим поръчката Ви до посочен адрес с Еконт или Спиди, ако държите на тези куриери, но нямаме фиксирана цена за доставка. Отбележете в коментар, че желаете да изпратим до адрес с тях и ще коригираме поръчката Ви. Цената на куриерската услуга ще бъде за Ваша сметка, според тарифата им.

При сгрешен или липсващ продукт грешката се поправя и съответните продукти се изпращат на същия или следващия работен ден, като разходите по доставката са за сметка на PARTILINO.COM. Клиентът не заплаща нищо допълнително.

При нарушения във външния вид на стоката, възникнали при транспорта, трябва да се обърнете към куриера за протокол за увредена пратка.

ПРЕДАВАНЕ НА СТОКАТА 

Стоката се предава на Потребителя или на трето лице, което приема и потвърждава получаването на същата от името на Клиента. При предаване на стоката Потребителят или третото лице подписват придружаващите я документи. В случай, че Потребителят не бъде намерен в срока за доставка на посочения от него адрес, или не бъде осигурен достъп и условия за предаване на стоката в този срок, PARTILINO.COM се освобождава от задължението си да достави заявената за закупуване стока. Клиентът може да потвърди желанието си да получи стоката и след изтичане на срока за доставка, в който не е бил намерен на адреса, като поема всички разходи по новата доставка. В този случай започва да тече съответно нов срок за доставка от момента на потвърждението по предходното изречение.

При получаване на доставката, проверете съдържанието на поръчката за съответствия на изпратената стока с подадената заявка. При констатирани нарушения във външния вид на стоката се обърнете към куриера, който е длъжен да състави протокол за увреждане на пратката.

Shopping Cart